Cranio Sacraal Therapie

Het lichaam als eenheid
CranioSacraal Therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is een ontspanning te bewerkstelliggen in het craniosacraal systeem en het fasciaal (bindweefsel) systeem, met behulp van zorgvuldige, zachte manuele technieken.
CranioSacraal Therapie is ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, een Amerikaanse osteopatische arts.

Het craniosacraal systeem
Het craniosacraal systeem bestaat uit vliezen (membranen) en hersenruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof), die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Het strekt zich uit van de botten van de schedel, het aangezicht en de mond (het craniale deel) tot aan de botten van het bekken (het sacrale deel).

Weefselgeheugen wakker maken
Fysieke, psychisch-emotionele of energetische oorzaken doen blokkades in ons lichaam ontstaan. De informatie hierover ligt opgeslagen in het weefselgeheugen. Dat wordt door de therapeut als het ware wakker gemaakt. Hij plaatst hiervoor zijn handen, precies en zacht, op (spanningsdelen van) het craniosacrale systeem.
De therapeut vergemakkelijkt de communicatie tussen de psyche, de emotie, en het lichaam van de patiënt. De beweging binnen het craniosacrale systeem (het craniosacrale ritme) speelt hierbij een belangrijke rol in de communicatie en de evaluatie, waarneembaar door de therapeut.

Het zelfgenezend vermogen
Elk lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, wat heel goed zichtbaar is bij bijvoorbeeld een wondje. Normaal gesproken zorgt het lichaam er zelf voor dat dit wondje weer heelt. Maar door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, een operatie, stress of verkeerde voeding kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam verzwakt zijn, waardoor het hulp nodig heeft om van de klachten af te komen. Een craniosacraal therapeut biedt deze extra hulp, waardoor het zelfgenezend proces in het lichaam weer in gang wordt gezet en beperkingen in de weefsels zich kunnen herstellen.

Behandelduur en frequentie
De tijdsduur van een behandeling kan variëren, meestal van drie kwartier tot anderhalf uur. Om uw lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling, zal de behandelfrequentie niet hoog zijn. Deze wordt in overleg met uw therapeut bepaald.

Enkele behandelingsvoorbeelden
CranioSacraal therapie kan bij verschillende aandoeningen worden toegepast:
• hoofdpijnen en migraine
• stress en slapeloosheid
• hals-en rugklachten, bekkeninstabiliteit
• kaakgewricht-dysfuncties en aangezichtspijnen
• stressgerelateerde spijsverteringsklachten en darmkrampen
• ademhalingsproblemen
• repetitieve neus, sinus- en oorontstekingen
• chronische vermoeidheid, lusteloosheid en depressie
• emotionele en posttraumatische problemen
• fibromyalgie

“Bewegen is leven”
Uitgebreide info: http://www.upledger.be